• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Yağ Değişim

Arabalar Neden Farklı Yağ Değişim Aralıklarına Sahiptir?

Araba yağı değişim aralıkları arabanın markasına, modeline ve yılına bağlıdır. Doğru yağ türü ve aracın nasıl kullanıldığı da bir fark yaratır.

Arabaların farklı yağ değişim aralıklarına sahip olmasının birkaç nedeni vardır:

Karterde kullanılan yağ türü
Aracın kullanıldığı hizmet türü
motor tipi
Sentetik yağ, geniş bir sıcaklık aralığında performans gösterecek şekilde üretilmiştir. Ayrıca, birinci sınıf geleneksel yağlardan daha uzun süre bozulmaya dayanacak şekilde yapılmıştır.

Faaliyet gösterdiğiniz yerin etkisi vardır
Aracınızı nereye sürdüğünüz ve kullandığınız koşullar, değişim aralıkları üzerinde kesin bir etkiye sahiptir. Örneğin, arabanız sıcak, kuru ve tozlu bir iklimde çalışıyorsa, yağın çok çabuk gerilmesi kolaydır. Bu koşullarda birinci sınıf geleneksel yağların bile üç aydan kısa sürede bozulması nadir değildir. Bu nedenle, bazı otomotiv yetkilileri, çöl koşullarında çalışıyorsanız ve çok fazla sürüş yapıyorsanız, yağı her ay olduğu kadar sık ​​değiştirmenizi önerir.

Aynı şekilde aşırı soğuk koşullarda araç kullanıyorsanız aracınızın yağı da daha çabuk bozulabilir. Aşırı soğuk nedeniyle motor normal çalışma sıcaklıklarına ulaşamayacağından, yağda kirletici maddeler birikebilir. Örneğin, Doğu Bölgesinde kışın araba kullanıyorsanız, sıcaklıkların uzun süre -25°F'de kalmasının alışılmadık bir durum olmadığını göreceksiniz. Devam eden bu sıcaklıklarda, yağda doğal olarak oluşan mum molekül zincirleri donmaya başlar ve karterde katı halde kalmak isteyen çamurlu bir kütle oluşturur. Bu koşullarda yağı viskoz tutmak için bir blok ısıtıcıya ihtiyacınız var. Isıtılmadan bırakılırsa, motor yağın tekrar viskoz hale gelmesine neden olacak kadar kendi kendine ısınana kadar motor hasarı riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

İlginç bir şekilde, sentetik yağ üretildiği için süper düşük sıcaklıklarda daha viskoz kalmak için yapılabilir. Bununla birlikte, gaz motorlarında uzun süreler boyunca sıcaklıklar -40°F'ye yaklaştığında sentetik yağın bile biraz yardıma ihtiyacı vardır.

Hem dizel hem de benzinli motorlar aynı temel prensipte çalışsalar da, sonuçlara nasıl ulaştıklarında farklılık gösterirler. Dizel motorlar, gaz motorlarından çok daha yüksek basınçlarda çalışır. Dizel ayrıca, güç sağlamak için enjekte edilen yakıt-hava karışımını ateşlemek için her silindirdeki yüksek sıcaklıklara ve basınçlara güvenir. Dizel, 25:1 sıkıştırma oranları kadar yüksek basınçlarda çalışır.

Dizel motorlar, kapalı çevrim olarak bilinen şekilde çalıştığından (harici ateşleme kaynağı yoktur) ayrıca kirleticileri motor yağına çok daha yüksek oranlarda itme eğilimindedirler. Ayrıca, dizel motorlardaki ağır koşullar, yağı daha da zorlar. Petrol şirketleri bu zorluğun üstesinden gelmek için dizel motorlar için ısıya, kirletici maddelere ve diğer ateşlemeyle ilgili ürünlere karşı daha toleranslı olacak yağlayıcılar tasarlıyor. Genel olarak bu, dizeller için kullanılan yağı, gaz motorları için kullanılan yağdan daha sert hale getirir. Çoğu dizel motorda önerilen yağ değişim aralığı, üreticiye bağlı olarak 10.000 mil ile 15.000 mil arasındadır, otomotiv motorları ise yağın türüne bağlı olarak 7.500 ila 15.000 arasında yağ değişimi gerektirir. Yüksek kaliteli sentetik yağlar 15.000 mil kadar uzun süre dayanabilirken, geleneksel premium yağlar 7.500 mil'de değiştirilmelidir.

Evet, yağ değişim aralıkları değişir
Özetle, farklı arabaların farklı yağ değişim aralıkları vardır. Yağ tam sentetik ise değişim aralığı senkron veya konvansiyonel yağlara göre daha uzundur. Araç, kumlu koşullarda sıcak ve kuru bir iklimde çalıştırılıyorsa, stresli motor yağı daha ılıman bir yere göre daha erken değiştirilmelidir. Aynı durum, araç soğuk bir iklimde çalıştırıldığında da geçerlidir. Bu işlem türlerinin her biri, motorun çalıştığı hizmet olarak bilinir. Son olarak motor dizel veya turboşarjlı ise yağ değişim aralıkları farklıdır.